چاله شکمی شما میزبان حدود ۱۰۰ میلیارد باکتریه که وزن کل اونا به چیزی حدود یک کیلوگرم یا کمی بیشتر می رسه. در کل تعداد باکتریا نسبت به سلولاتون به ده برابر هم می رسه. باکتریای روده بخشی از سیستم ایمنی شمان. محققان کشف کردن که شکلای مختلف باکتریا نقشای کاربردی زیادی در موردای مختلف سلامتی دارن. حالا بیایید ببینیم که باکتریای مفید روده که به عنوان پروبیوتیک شناخته می شن، چه هستن و چه کاری انجام میدن.

واقعا پروبیوتیک نقشای زیادی مثل هماهنگ کردن جوابای سیستم ایمنی و کاهش نا آرومی، تولید ویتامینا، جذب مواد معدنی و برطرف کردن سموم، کنترل آسم و کاهش خطر حساسیتا، بهبود اخلاق و سلامت ذهنی و کمک به کاهش وزن، رو بر عهده داره.

پروبیوتیک چه تاثیری در کاهش وزن داره؟  آموزشی

به این دلایل و چند دلیل دیگر ما همیشه یک برنامه غذایی پر از مواد غذایی کامل و فرآوری نشده به همراه غذاهای تخمیری و پروبیوتیک رو پیشنهاد می کنیم. یک مکمل پروبیوتیک با کیفیت هم می تونه به شما در حفظ تعادل و سلامت میکروارگانیسمای بدن تون کمک کنه (به ویژه وقتی آنتی بیوتیک مصرف می کنین).

رابطه بین رژیم غذایی، باکتریا و کاهش وزن

پروبیوتیک چه تاثیری در کاهش وزن داره؟  آموزشی

مصرف غذهای فرآوری شده یا غذاهایی که پاستوریزه و استریلیزه شدن، باعث می شه تعداد باکتریای دستگاه گوارش شما کم شه. محل زندگی، سن، میزان استرس یا هر مسأله ی دیگری که به سلامتی شما مربوط باشه می تونه از عوامل دیگری باشه که باکتریای دستگاه گوارش شما رو تحت اثر قرار میدن. قند هم مثل غذاهای فرآوری شده به رشد مخمرا و قارچای مریضی زا کمک می کنه که نشونه های رشد بی روش مخمر (کاندیدا آلبیکنز) در بدن شما شامل کوفتگی، افسردگی، بدرفتاری، سردرد، ناتوانی در تمرکز، ضعیف شدن ماهیچها، ایجاد عفونتای مجاری ادراری، قارچ لای انگشتان پا، سوزش طولانی قلب، یبوست، تورم مفاصل، گلو درد وگرفتگی بینی هستن.

اگه هنوز قانع نشده اید که باید در مصرف قند و فروکتوز تجدید نظر کنین، یک دلیل دیگر هم واسه شما داریم که رابطه بین قند و چاقی رو نشون می ده: محققان بین باکتریای دستگاه گوارش افراد چاق با باکتریای افرادی که وزن معمولی دارن فرقایی کشف کردن. در بدن افراد چاق، دسته ای از باکتری به نام فِرمیکوتیس (firmicutes) بیشتر از افراد لاغر هست. در بدن افرادی که وزن مناسب دارن، گونه باکترویدیتیس(bacteroidetes) بیشتره.

فرمیکوتیس نسبت به طور باکترویدیتیس توانایی خیلی بیشتری در تبدیل کالری حاصل از قندهای پیچیده به چربی داره. وقتی فرد چاقی شروع به وزن کم کردن می کنه، تعادل باکتریای بدن اون از تسلط فرمیکوتیس خارج می شه و باکترویدیتیس غالب می شه. تحقیقاتی که پارسال منتشر شد رو کرد که حدود بیست درصد از کاهش وزن اصلی حاصل از بایپَس شکمی که یک جراحی پرطرفدار واسه کاهش وزنه، حاصل تغییر تعادل باکتریا در چاله شکمیه.

باکتریا می تونن بر اشتهای شما و موفقیت تون در کاهش وزن مؤثر باشن

پروبیوتیک چه تاثیری در کاهش وزن داره؟  آموزشی

طبق تحقیقات گذشته، دسته ای از باکتریای غیر مریضی زا به نام لاکتوباسیلوس رامنوسوس ( Lactobacillus rhamnosus) می تونه به کاهش وزن خانوما کمک کنه. در مقاله ای که در این مورد بود اینجور نوشته شده:

«آزمایش بالینی کنترل شده طوری طراحی شده بود که در ۱۲ هفته اول خانوما غذای کمتری مصرف کنن و بعضی از اونا جدا از اینکه اون، لاکتوباسیلوس رامنوسوس رو هم دریافت می کردن. بعد از ۱۲ هفته میزان کاهش وزن در گروهی که این مکملای باکتری مفید رو دریافت می کردن بسیار بیشتر بود. در هفته بعد محدود کردن رژیم غذایی ورداشته شد در حالی که مکمل باکتری مفید ادامه داشت. خانومایی که لاکتوباسیلوس راموسوس رو دریافت نمی کردن دوباره شروع به افزایش وزن کردن، در حالی که کاهش وزن در گروه مصرف کننده ی باکتری مفید بازم ادامه داشت. پدیده کاهش وزن با نمودار میزان باکتریای دستگاه گوارش در رابطه تشخیص داده شده که اصلا نباید در یک برنامه دراز مدت کاهش وزن، نقش اون ندیده گرفته شه.»

در مورد کنترل وزن، یک فرضیه ای هست که میگه، ممکنه باکتریای دستگاه گوارش شما کنترل اشتهایتان رو در دست داشته باشن. تحقیقات اخیری که طبق این فرضیه انجام شده، نشون داده که یک چرخه خودتنظیمی مثبت بین غذاهایی که به اونا تمایل بیشتری دارین و غذایی که شکلای مختلف میکروبایی که در روده ی شما زندگی می کنن، واسه ادامه بهش احتیاج دارن، هست. مثلا میکروبایی که با مصرف شکر رشد می کنن می تونن به مغز شما پیام بدن که شیرینی بیشتری استفاده کنین. تحقیقات گذشته نشون دادن که بعضی باکتریای خاص روده می تونن با ایجاد نا آرومی شدید، باعث ایجاد مقاومت بدن نسبت به انسولین و افزایش وزن شن. انتروباکتر سازنده اِندوکسین، استافیلوکوکوس اورئوس (یه جور باکتری مقاوم در برابر آنتی بیوتیک) و

آدنوویروس ۳۶ انسانی (عامل نا آرومی تنفسی و قرمزی چشم) سه مورد از باکتریایی هستن که در این مسأله مقصرند.

تحقیق دیگری آشکارکردهه که با انجام تست تنفس جهت اندازه گیری باکتریای گوارشی، میشه مشخص کرد که چقدر احتمال داره که شما چاق شید. این تحقیق نشون داد که افرادی که هیدروژن و متان بیشتری در نفَس خود دارن، احتمال بالاتری داره که BMI و چربی بیشتری در بدنشون داشته باشن. محققان فکر می کنن شاید دلیل این پدیده اینه که باکتریای مربوطه در روده بر توانایی شما در به دست آوردن کالری غذا و به دنبال اون افزایش وزن مؤثر هستن.

بر باکتریای روده حکومت کنین

پروبیوتیک چه تاثیری در کاهش وزن داره؟  آموزشی

اهمیت زیادی داره که بدونین با وجود اینکه میکروبای دستگاه گوارش شما نقش زیادی در فعالیتای بدن شما دارن، شما حرف اول رو در کنترل میکروبای روده از راه غذاهایی که می خورید، میزنین. Science News تازگیا مقاله ای در مورد اینکه چیجوری و چه جوری برنامه غذایی مناطق مختلف می تونه تعادل باکتریای روده رو تحت کنترل بگیره منتشر کرده. مثلا مردم مالایی و گاهیبو در ونزوئلا با وجود اینکه در دو نقطه مقابل در کره ی زمین زندگی می کنن، به خاطر شباهت برنامه غذایی شون ترکیب باکتریای روده ی اونا هم مشابهه.

این مطلب رو هم توصیه می کنم بخونین:   پرفروش ترین خودروهای جهان در سال ۲۰۱۷ 

یکی از مهم ترین اختلافات بین برنامه های غذایی در مصرف گوشته. برنامه غذایی مردم مالایی و گاهیبو دارای مقدار زیادی نشاسته ی کاساو و ذرته و خیلی کم در اون گوشت هست. از طرف دیگه مردم آمریکا خیلی بیشتر گوشت می خورن. همینطور مقدار بیشتری نون، کاهو، گوجه، سیب زمینی، ماکارونی، شیر و مواد لبنی مصرف می کنن. احتیاجی به گفتن نیس که با تغییر برنامه غذایی، جامعه ی میکروبایی که در دستگاه گوارش آدم زندگی می کنن مستقیما تحت اثر قرار می گیرن.

یکی از جدیدترین تحقیقاتی که در Science News منتشر شده، نشون داده که تغییرات مهم در برنامه غذایی می تونه ترکیب میکروبای روده رو حتی در مدت یک روز به مقدار زیادی عوض کنه. افرادی که به مصرف همه اجناس جانوری روی میارن بیشترین تغییر رو دارن چون که بعضی باکتریای اونا خیلی زیاد و بعضی بسیار کم شده. آزمایشات نشون داده که یک یا دو روز بعد از اینکه این افراد به رژیم غذایی قبلی شون بازگشتند، میکروبا هم به ترکیب قبلی شون برگشتند.

بایدها و نبایدهای سبک زندگی و برنامه غذایی

پروبیوتیک چه تاثیری در کاهش وزن داره؟  آموزشی

مصرف غذاهای ارگانیک واسه حفظ سلامتی باکتریای دستگاه گوارش شما اهمیت زیادی داره، چون مواد شیمیایی که در کشاورزی به کار برده می شن، به میکروبای مفید -چه درخاکی که پرورش پیدا می کنن و چه در بدن شما- ضررهای زیادی می رسانند.

گلیفسات (Glyphosate) که به مقدار زیاد به ویژه واسه اجناس دستکاری ژنتیکی شده به کار میره یکی از بدترین مواد شیمیاییه که در تولید اجناس غذایی مصرف زیادی داره. واسه داشتن یک زندگی سالم خوبه با چندین دلیلی که باکتریای مفید رو می کُشند آشنا شید و از اونا دوری کنین:

آنتی بیوتیکا ( یادتون باشه که بیشتر گوشتایی که از مغازه می خرید از گوسالهایی تهیه می شه که با مصرف آنتی بیوتیک بزرگ می شن. واسه اینکه با مصرف هر قطعه گوشت، مقدار زیادی آنتی بیوتیک مصرف نکنین مطمئن شید گوشتی که مصرف می کنین طبیعیه.)

آب کلُردار، صابون آنتی باکتریال و شکلای مختلف آلودگیا هم از دیگر مواردی هستن که باید از اونا پرهیز کنین.

خوراکیای پروبیوتیک واسه زندگی بهتر

پروبیوتیک چه تاثیری در کاهش وزن داره؟  آموزشی

غذاهای تخمیری و پروبیوتیک برعکس غذاهای فرآوری شده و شکر که اثر مخربی بر سلامتی شما دارن، به عنوان تقویت کنندهای طبیعی عمل میکنن. اونا مواد مغذی رو جفت و جور می کنن و به رشد باکتریای مفید در دستگاه گوارش شما کمک می کنن. مردم چند سال با مصرف غذاهای تخمیری سلامت روده شون رو حفظ کردن. به عنوان یک امتیاز اضافه، باید گفت که غذاهای تخمیری یکی از بهترین سم زداهای شناخته شده حساب می شن. یعنی این غذاها می تونن به شما کمک کنن خودتون رو از شر شکلای مختلف خیلی از توکسینا مثل فلزات سنگین و مواد سمی مریضی زا خلاص کنین. اینجا به چند نمونه غذای تخمیری و پروبیوتیک سالم اشاره می کنیم:

ساکورا، ترشی و دیگر سبزیجات پروبیوتیک

اجناس لبنی پروبیوتیک مثل ماست و کفیر که از مواد لبنی نپخته (غیر پاستوریزه) به دست بین

میسو (یه جور غذای ژاپنی شامل خمیر سویا، نمک و غلات تخمیر شده)

تمپه (غذای اندونزیایی از خمیر سویا و قارچ)

زیتون

غذا واسه این که «زنده» باشه نباید فرآوری یا پاستوریزه شده باشه

پروبیوتیک چه تاثیری در کاهش وزن داره؟  آموزشی

لازمه اشاره کنیم که غذاهای تخمیری طبیعی آنطور که میگن برابر همون غذاها به شکل فرآوری شده نیستن. واسه همین ما به شما می گیم که بهتره خودتون دست به کار شید. تهیه ی غذای پروبیوتیک در خونه کار سختی نبوده و بسیار به صرفه.

کارولین بارینگر، یکی از نوآوران میدون ی تغذیهه. کارولین پیشنهاد می کنه هر روز همراه با یک تا سه وعده غذایی تون حدودا یک چهارم تا نیم فنجون سبزیجات تخمیری یا هر غذای پروبیوتیک دیگری مثل ماست نپخته (غیر پاستوریزه) استفاده کنین. یادتون باشه از اونجا که غذاهای تخمیری، سم زداهای قوی هستن، اگه یکباره مقدار خیلی از اونا رو استفاده کنین ممکنه دچار مشکلات دفع سموم شید، پس با مقدار کم شروع کنین. مثلا از یک قاشق چایخوری سبزیجات تخمیری یا فقط یک تا دو قاشق از آب اون شروع کنین و کم کم هر وعده رو به یک چهارم تا نیم فنجون برسونین. با این روش میکروبای روده ی شما فرصت کافی دارن تا خود رو موافق کنن.

اگه می خواید از همیشه سالم تر باشین، به دستگاه گوارش تون توجه کنین

پروبیوتیک چه تاثیری در کاهش وزن داره؟  آموزشی

حالا دو چیز واسه ما روشنه:

وجود باکتریای مفید به اندازه کافی واسه حفظ سلامتی نقش اساسی داره. اگه باکتریای دستگاه گوارش شما تعادل مناسبی نداشته باشن امکان نداره بتونین سلامتی تون رو به بهترین راه حفظ کنین.

سبک زندگی شما (برنامه غذایی، داروا، شویندهای آنتی باکتریالی که مصرف می کنین و عوامل دیگری که از کنترل شما خارج هستن) دست به دست هم میدن تا به حفظ و یا نابودی باکتریای مفید دستگاه گوارش که زندگی شما رو نجات میدن، کمک کنن.

حفظ تعادل درست باکتریای بدن از راه رژیم غذایی یکی از مهم ترین مواردیه که کمک می کنه در طول زندگی سالم و سرحال بمونین. یادتون باشه که غذای سالم واسه روده، اون غذاهایی هستن که کامل و فرآوری نشده باشه و شیرین کننده بهش اضافه نشده باشه. باید غذاهایی که به روش سنتی تخمیر شده باشن هم در کنار اونا مصرف شه. با وجود اینکه من اصلا طرفدار مصرف مکملا نیستم و باور دارم مواد مغذی لازم باید از راه غذا به بدن برسن، اما اگه به اندازه کافی غذاهای تخمیری مصرف نمی کنین، در مورد پروبیوتیکا می تونین استثنا قائل شید.

منبع : mercola

 


دسته‌ها: آموزشی